Cefrézz okosan

Legtöbb kertesház "tartozéka" valamilyen gyümölcsfa. Ezért gyümölcsérés idején mindig gondban van a lelkes kiskert tulajdonos, hogy miként hasznosítsa a termést. Ha már megtermett, ne hagyjuk veszni semmiképp.

Legtöbb kertesház „tartozéka” valamilyen gyümölcsfa. Ezért gyümölcsérés idején mindig gondban van a lelkes kiskert tulajdonos, hogy miként hasznosítsa a termést. Ha már megtermett, ne hagyjuk veszni semmiképp.


Amikor a családban nem kell több befőtt és lekvár, tömve a spájz, akkor lép a képbe a férj, aki megmondja a tutit:
-Ebből bizony pálinka lesz.
Jegyezzük meg, ez nem is olyan ördögtől való ötlet. Sőt inkább komoly befektetés, ha úgy nézzük.

Mert a pálinka bármilyen időket is élünk, meg éltünk, mindig komoly fizetőerővel bírt. Egy tiszta kisüsti gyümölcspálinka, netán barack, erős valuta. Ezért megéri rááldozni azt a kis időt, ami a feldolgozással jár.

Ha betartunk pár ökölszabályt, akkor a párlatunk egész biztosan jó minőségű lesz.

A legfontosabb szabály az alapanyag tekintetében, hogy csak olyan gyümölcs kerülhet a cefrébe, amit mi magunk is szívesen elfogyasztanánk.
Nem lehet benne rothadt, és földdel szennyezett rész, mivel ezek káros irányba fordíthatják az erjedést.
Célszerű a fáról szüretelni a gyümölcsöt. Ha ez nem megoldható és a lepotyogott termést is felhasználjuk, akkor a már rothadásnak indult részt késsel vágjuk ki. A földdel érintkező gyümölcsöt mossuk meg tisztára, ezzel eltávolítva a földes szennyeződést. Ha meg van törődve a gyümölcs, az nem gond. Kukac esetén az ürülékes, kukacos részt is távolítsuk el.
Ha ez mind rendben van, akkor aprítani is kell a termést a feldolgozás során.


Puha gyümölcs esetén egyszerű kézi csumiszolás, vagy keverőszár és fúrógép segítségével pépesíthetünk. Keményebb gyümölcs, mondjuk alma vagy körte feldolgozásánál daráljuk, ha kevesebb van akkor késsel aprítsuk. Birsalmánál pektinbontó enzim , vagy egy gyors rottyantás az üstön mindenképpen szükséges.

Fontos megemlíteni a csonthéjasoknál a mag problémáját. A sárgabarack és őszibarack esetében csak magozott gyümölcs kerülhet a cefrébe. A többi gyümölcs esetében, pl kékszilva, óna-bóna itt benne maradhat, de a végeredménybe egy enyhe kesernyés ízt bele fog vinni. Viszont főzetés előtt mindenképpen el kell távolítani, mert a főzőüstbe nem kerülhet bele. Az apró magvak eltávolítása a gazda leleményességére van bízva. Lehet erre a célra pl. megfelelő lyukmérettel kifúrt műanyag lavort készíteni.

Pont akkora lyukakat készítsünk, amin éppen fennmarad az adott gyümölcs magja. Kicsit időigényes a célszerszám elkészítése, de higgyétek el, megéri a fáradozást.
A cefrézést legcélszerűbb egy 120l-es hordóba elvégezni. Ez a méret a legoptimálisabb, a kezelést tekintve. Gondoljunk bele, hogy ezt még a főzőhelyre is el kell juttatni. Természetesen lehet 220l-es hordóban is erjeszteni.
Nagyon elaprózni nem célszerű, jobb a cefrének, ha egyszerre nagyobb tömegben forr ki.

Komoly kérdés, hogy folyamatosan minden nap a potyogás ritmusában szaporítsuk-e a főznivalónkat, vagy egyszerre cefrézzünk. Ha nem húzódik el az érés, hanem jó eséllyel egy időben zajlik, akkor 7-10 napos folyamatos szaporítás még belefér. Ha erre nincs esély, akkor inkább egyszeri alkalommal szedjük le, és egy menetben cefrézzük le a gyümölcsöt.

A forrás kb. két hét alatt lezajlik, ekkor a gyümölcs cukortartalma szépen átalakul alkohollá.


Ehhez azért kell 20 fok feletti hőmérséklet. Ha esetleg jönne egy erős lehülés, akkor a forrás látványosan le fog állni. Ha tehetjük ilyenkor vigyük be mondjuk a kazánházba, vagy olyan helyre, ahol melegebb van. A tűző napra ne tegyük ki, pl. eresz alá, félárnyékos helyet válasszunk. Minden nap két-háromszor keverjük át az egész masszát.

Ha lezajlott az erjedés, azt úgy vesszük észre, hogy „feladja a levét”. Azaz a sűrűbb részek lesüllyednek a hordó fenekére, felül pedig a leve lesz. Ha sokáig áll, a tetején képződik egy vékony „bőr” réteg, ez ne zavarjon bennünket. Ilyenkor már nincs más dolgunk, mint gondosan lezárni a hordót.

Ha késve jelentettük be a főzőhöz és sokára kaptunk időpontot, akkor van nagy jelentősége a lezárásnak. Így biztosíthatjuk a nagy nehezen megszerzett alkoholunk hordóban maradását.
Röviden ennyi lett volna a cefrézés, a következőkben majd a pálinkafőzés folyamatát fogjuk kitárgyalni.

A bejegyzés kategóriája: Otthon, kert
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.