Szalonnát sütni, grillezni csak egyszerűen

Alapvetés és közhely, hogy a nyár beköszöntével eljön a kerti sütögetések ideje is, ám van aki túlbonyolítja a hangulatos, esti tevékenységet.

Mi ezt (mármint a sütögetést) olyannyira nem bonyolítottuk túl, hogy grillezésünket egybekötöttük, szokásos nyári, baráti kirándulásunk első estéjének tábortűz rakásával és szalonnasütésével.

Mindezt pedig már öt éve törtetlenül műveljük – egyre nagyobb sütkérezési tapasztalattal.
Az esti hozzávalókat két részre bonthatjuk: mit sütünk és mivel sütünk. A mivel-t a Klauzál utcai műanyagos boltban személyesen vagy a csabazar.hu webshopjában egy füst alatt letudhatjuk.
Egyik barátunk például későn eszmélt és a piacon vette meg nyársait, 350 forintért, miközben mi még 300-at sem fizettünk darabjáért a boltban. Dehát biztos van péééénz.
Na, de nézzük, mi kell a legegyszerűbb sütögetéshez. Nyárs: ebből a leghosszabb, fanyelű javallott, ami legyen azért könnyű is.

Újdonság a teleszkópos kivitel, amit praktikusan kicsi helyen lehet tárolni, szállítani. Megfelelően hosszú is, bár teherbírása kisebb mint a normálnak. Egy szelet szalonna és egy darab debreceni szépen elfér rajta, de fél malacot ne nagyon tegyünk rá. Kell még pár grill-tű a saslik mixnek. Ebből 4 darab 290 forint, nem tétel. Szükségünk lesz még sok-sok alufóliára, esetleg alu grilltálcára.

A miből-t húsboltban, multiban, piacon elégítettük ki. A házi füstölszalonna mellé, bár mindig bolti grillkolbászok tömkelegét is kipróbáljuk, a legjobban a debreceni passzol. Szaftos, zamatos, jó fűszerezésű, és ha ügyesen tartjuk a parázshoz őket, egyszerre is lesznek kész.

A grill tüskéket, vagy akár a nyársakat is, megtölthetjük mindenfélével, a kedvünk, ízlésünk szerint készítve saslikot. Ha parázs fölé helyezett tálcán sütünk, több illatra, de hosszabb sütési időre is számítsunk. Ha összeállításunkat betekerjük (több rétegben és szorosan!) alufóliával és a parázs közé tesszük fele annyi idő múlva már falatozhatunk is.

Ami a nyárson betekerve is passzol egymáshoz: egy vagy több kis darab előre pácolt csirkemell, kis fej gomba (előtte kicsit megborsozva), karikára vágott cukkini, kis fej vöröshagyma, pár karika debreceni és egy kis darab füstölt szalonna. Lehet más zöldséggel vagy húsfélékkel is próbálkozni, ízlés kérdése, de például a padlizsán ide, gyors puhulása miatt, nem ajánlott.


Pár dologra még jó, ha előre felkészülünk, nehogy megkeserítse az esti sütögetés édes perceit.
Ha idegen, elhagyatott helyre, a vad természetbe tervezzük a kirándulást, ne csak a tűzhely kirakásáról gondoskodjuk, de a füvet is tapossuk, vágjuk le jó nagy körben. Nemcsak kényelmesebb lesz, de egész jól védekezhetünk a kullancsok ellen is. Gondoskodjunk szúnyogriasztóról, valamint csípést és égést kezelő szerről is.

Kategória: Sütés-főzés | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.